afspraak
Terug naar overzicht

Speltherapie

Vanaf 4 jaar zijn kindjes welkom bij onze kinderpsychologe voor speltherapie. Wat is speltherapie nu juist?

“Spel is de taal van het kind”.  

 Kinderen spelen over wat hun bezighoudt. Spelen is voor hen een natuurlijke manier van communiceren. Via spel en binnen de context van een veilige relatie begint het kind zijn eigen leefwereld te exploreren, verschillende emoties kunnen worden geuit en er kan geoefend worden met nieuwe vormen van gedrag.   

De speltherapeut gelooft dat de kracht voor verandering al aanwezig is in het kind en heeft er vertrouwen in dat het kind de therapeutische ervaringen zal brengen naar waar het moet zijn. Zo kan het kind zelf kiezen met welk materiaal er gespeeld wordt. Vanuit het idee dat het kind zelf weet (al dan niet bewust) welk materiaal het best is om tot een bepaalde ervaring te komen. Het kind heeft de regie in handen. De therapeut bewaakt het proces.  

 De therapeutische relatie is gebaseerd op echtheid, onvoorwaardelijke aanvaarding en empathie. Binnen deze relatie krijgt het kind de vrijheid om volledig zichzelf te zijn.  

Wat leren kinderen in speltherapie? 

  • Zichzelf accepteren  
  • Hun emoties te accepteren
  •  Emoties op een verantwoordelijke manier uit te drukken  
  • Verantwoordelijkheid op te nemen voor hun gedrag en keuzes 
  • Creatief en vindingrijk zijn in confrontatie met problemen 
  • Zelfcontrole en zelfsturing  

Gedurende het hele proces is er interactie met de ouders. Zeker als het om jonge kinderen gaat, werken we vaak ook met de ouders.