afspraak
Terug naar overzicht

Groepstherapie

Diagnostische screening zal bepalen wie in aanmerking komt voor dit proces. Zo niet, kan individuele psychodynamische gesprektherapie een alternatief zijn.

De groep psychotherapeutische methode is gebaseerd op een psychodynamisch denkkader. Het is emotion-focused en gericht op catharsis. De methode helpt om vastgeroeste emoties en onverwerkte trauma’s en rouwverwerking te ventileren en tot rust te brengen. Het helpt om onveilige hechtingstijlen om te vormen tot veilige hechtingsstijlen, het leert het innerlijke kleine kind volwassen te maken, het leert jezelf teug te vinden.

Eveneens worden negatieve denkschema’s omgevormd tot positieve denkschema’s en wordt ook positief gedrag voorgehouden. De methodiek werkt volgens het ABC-model: A=affect (gevoel), B= Behavior (gedrag), C=Cognition (denken); van ons ‘zijn’.

De groep fungeert als een micro-maatschappij waar hoop en erkenning helende factoren zijn en waar je via aanmoediging en steun kracht vindt om je eigen pad te bewandelen. De duur van de therapie is individueel verschillend.

Het oefenen in het ‘gaan voor geluk’ is een sterke troef.

Het werken in groep biedt een veilig en uniek kader om jezelf beter te leren kennen en te aanvaarden. De deelnemers aan de groepstherapie zijn gebonden aan duidelijke groepsafspraken en regels om de privacy van ieder groepslid te garanderen. Bij aanvang wordt een samenwerkingscontract getekend. Onze ervaring na 40 jaar met deze groepstherapie heeft ons aangetoond dat wij dit kunnen garanderen.

Vaak werd reeds een traject van individuele therapie in CPRT of elders gevolgd.

Praktisch

Het trainingsprogramma verloopt in een continue reeks en start met een intake proces dat verschillende individuele sessies ter voorbereiding omvat en de duur is verschillend naargelang de persoon. De sessies gaan door op maandag- en donderdagavond van 19.00u tot 22.00u.

Er zijn ook 2 weekend-workshops per jaar. De trainingen lopen ongeveer samen met de schoolvakanties.

Voor info en praktische vragen, kan u contact opnemen met Magda via magda.baukeland@cprt.be

Rekeningnummer is BE78 7370 3793 1386

Therapeuten

Magda Baukeland

Opleiding
psychologe , psychotherapeute
Erkenningsnummer
Compsy.be542103078

Johan Maertens

Opleiding
orthopedagoog, psychotherapeut
Erkenningsnummer
Compsy.be